Nawożenie roślin to jeden z tych zabiegów pielęgnacyjnych, który warunkuje prawidłowy rozwój roślin. Nawożenie sprawia, że nasze rośliny ładnie kwitną, są bujne i dobrze owocują. Dzięki nawozom możemy w szybkim czasie wzbogacić podłoże w niezbędne składniki pokarmowe. W Polsce z roku na rok rośnie ilość stosowanych nawozów. Istotne jest, aby zachować umiar i dostosować nawóz do uprawianych przez nas roślin oraz korzystać z renomowanych zakładów i dealerów w nawozów w kraju
Co to są nawozy?
Nawozy to środki używane w uprawie roślin. Ich zadaniem jest zwiększenie jakości i wysokości plonów. Wzbogacają one glebę w składniki pokarmowe. Nawożenie upraw dostarcza takich makroelementów, jak: azot, fosfor, potas, magnez, wapń czy siarka. Mikroelementy zawarte w nawozach to: żelazo, bor, miedź, mangan, molibden, chlor czy cynk. Jeśli chcesz, aby Twoje rośliny rosły bujne i smaczne, pamiętaj o stosowaniu ich zgodnie z przeznaczeniem i w zależności od rodzaju uprawy. Przed zastosowaniem nawozów warto zadać pytania specjalistom w tej dziedzinie, których posiada każdy dobry sklep sprzedający środki pielęgnacji i ochrony roślin.
Nawozy sztuczne i naturalne
Główny podział nawozów to nawozy naturalne, czyli organiczne oraz nawozy sztuczne, czyli mineralne. Nawozy organiczne powstają z rozkładających się szczątków roślin i zwierząt oraz odchodów zwierząt gospodarskich. Cechują się niską zawartością składników pokarmowych oraz długim okresem działania. Przykładami takich nawozów są: kompost, słoma, obornik czy gnojowica. Nawozy mineralne mają wysoką zawartość składników pokarmowych, są to
nawozy wysokoprocentowe. Produkuje się je z kopalin, odpadów przemysłu hutniczego, odpadów pochodzenia zwierzęcego czy na drodze syntezy chemicznej w zakładach chemicznych.
Dlaczego warto stosować nawozy mineralne?
Najważniejszą korzyścią stosowania nawozów jest wyższy plon. Rośliny, które zostały odpowiednio odżywione, odwdzięczają się wysoką jakością plonów i składników odżywczych. Nawozy mineralne są wysokoskoncentrowane w składniki pokarmowe, dzięki czemu zapewniają wysoką skuteczność. Stałe proporcje składników w nawozach sprawiają, że w równomierny sposób są rozprowadzane po glebie. Zaletą korzystania z nawozów mineralnych jest szybko zauważalny efekt działania. Ich dobroczynny wpływ na glebę objawia się poprawą warunków powietrzno-wodnych. Gleba staje się pulchna, zwiększa się pojemność kompleksu sorpcyjnego, a życie biologiczne gleby ulega znacznemu ożywieniu.
Rodzaje i podział nawozów mineralnych
Do nawożenia nawozami mineralnymi możemy używać wielu rodzajów nawozów. Nawozy sztuczne możemy podzielić na różne kryteria. Jednym z nich jest podział na ze względy na budowę chemiczną. Wyróżniamy nawozy azotowe, fosforowe, potasowe, magnezowe, siarkowe, mikroelementowe oraz wieloskładnikowe. Kolejnym podziałem jest podział na ilość składników: jednoskładnikowe, wieloskładnikowe, uniwersalne oraz specjalistyczne. Trzecia selekcja dotyczy formy nawozów: płynne, granulowane, wodorozpuszczalne, długodziałające. Ostatni podział dotyczy terminu stosowania nawozu. Wyróżniamy nawozy całosezonowe, wiosenne i jesienne.
Nawozy azotowe, fosforowe, potasowe, magnezowe
Nawozy azotowe zawierają główny składnik pokarmowy, czyli azot. Jest on niezbędny do syntezy m.in. białek. Stosuje się je w celu zwiększenia efektywności upraw rolnych. Nawozy fosforowe bardzo często stosuje się do upraw warzyw. Jednym z takich warzyw jest burak ćwikłowy, a także warzywa strączkowe. Nawozy fosforowe zwiększają jakość plonów. Nawozy potasowe dzielimy na chlorkowe i potasowe siarczanowe. Produkuje się je z soli potasowych pochodzących z dawnych mórz i oceanów. Stosowane bardzo często w uprawie róż, pomidorów czy ogórków. Nawozy magnezowe używane są przy uprawianiu roślin pod osłonami oraz roślin ozdobnych. Wpływają na jakość plonów.
Nawozy mikroelementowe
Nawozy mikroelementowe dostarczają roślinom mikroskładników. Ich niedobór wpływa negatywnie na plony, co przyczynia się do słabego rozwoju. Większość nawozów zawiera odpowiednio zbilansowaną porcję mikroelementów. Do podstawowych mikroelementów zaliczamy bor, miedź, cynk, mangan i molibden. Niska zawartość tych składników zakłóca metabolizm roślin oraz ogranicza ich wzrost, co przekłada się na słabe plony. Ten rodzaj nawozu możemy stosować doglebowo lub dolistnie.
Nawozy dolistne
Przy nowoczesnej uprawie roślin nie możemy zapomnieć o nawożeniu dolistnym. Należy pamiętać o bezpiecznym i prawidłowym stosowaniu, aby nie poparzyć liści i kwiatów. Nawozy dolistne to czasami jedyny sposób na uzupełnienie niedoborów, szczególnie w okresie wegetacji. Stosowanie nawozów dolistnych poprzez oprysk drobnokroplisty ma wiele zalet, m.in. równomierne pokrycie powierzchni roślin cieczą. Nawożenie dolistne ogranicza rozwój patogenów, nie zastąpi środków ochrony roślin, je wesprze.
Nawozy sadownicze
Wyjałowienie gleby, niewłaściwy odczyn, dysproporcje pomiędzy pierwiastkami, to czynniki mające negatywny wpływ na możliwość pobierania jonów przez system korzeniowy. Nawozy sadownicze pozwalają szybko uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe. Nawozy sadownicze ograniczają przedwczesne opadanie owoców i poprawiają walory smakowe.
Nawozy płynne i granulowane
Nawozy płynne są łatwe w użyciu, rozpuszczamy je w odpowiednich proporcjach wody i podlewamy lub spryskujemy roślinę. Musimy pamiętać, aby nie przekraczać maksymalnej dawki nawozu. Nawozy granulowane sprzedawane są pod postacią granulek, które rozpuszczają się w przypadku deszczu lub podlewania.