Od 18 maja w reżimie sanitarnym ponownie mogą prowadzić działalność restauracje i inne punkty gastronomiczne. Usługi gastronomiczne na pokładzie pociągów PKP Intercity nie są jednak dostępne. Kiedy będą?
Możliwość otwarcia restauracji i knajp została wprowadzona z dniem 18 maja. Warunki przyjęcia klientów są jednak bardzo restrykcyjne. Na przykład: w lokalu jednej osobie przysługiwać mają 4 metry kwadratowe, a wytyczne wskazują, że krawędzie stolików muszą być oddalone od siebie o co najmniej dwa metry. Dystans ten można skrócić o połowę w przypadku oddzielenia stolików przegrodami. Minimalna odległość siedzących w lokalu gości, niemieszkających ze sobą, wynosi 1,5 metra. Powierzchnie, z którymi stykają się wszyscy klienci powinny być dezynfekowane co 15 minut, a stoliki – solidnie, po każdym posiłku.
Wszystkie te zasady są mocno niekorzystne dla gastronomii w pociągach, gdzie siłą rzeczy, spotykamy się z przestrzenią ograniczoną przestrzenią wagonu, której nie można rozszerzyć w żaden sposób (restauracje tradycyjne mogą postawić ogródek). W pociągach Dart i Flirt z przestrzenią barową jej przestrzeń jest na tyle mała, że naprzeciw baru mogłyby przebywać 2 lub 3 osoby, co każe zastanowić się nad sensem ekonomicznym otwarcia barów.
Niewiele lepiej jest w tym względzie w Pendolino, najlepiej w przestronnych starszych wagonach restauracyjnych. W teorii wydawanie posiłków mogłoby się odbywać do miejsc siedzących, ale to nie zawsze podoba się współpasażerom. W tym przypadku zupełnie odpada sprzedaż alkoholu, który może być spożywany wyłącznie w przestrzeni gastronomicznej. Ponadto trzeba do tego angażować stewardów, a liczba tych pracowników (bardzo często franczyzobiorców Warsu), zwłaszcza w pociągach IC, jest znikoma.
Stąd wielki dylemat PKP Intercity, czy otwieranie gastronomii w pociągach, w tym reżimie sanitarnym, w ogóle ma sens. Mimo to spółka rozważa ten pomysł.
– Mając na uwadze wytyczne Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 13 maja 2020 r. dla funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii, analizujemy możliwość ponownego uruchomienia usługi gastronomicznej w naszych pociągach. W tym temacie jesteśmy również w kontakcie z GIS. O wszelkich zmianach będziemy informować na bieżąco – poinformowała Anna Zakrzewska z biura prasowego PKP Intercity.
Podanie adresu e-mail oraz wciśnięcie ‘OK’ jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na:
przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa na podany adres e-mail newsletterów zawierających informacje branżowe, marketingowe oraz handlowe.
przesyłanie przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Pl. Bankowy 2, 00-095 Warszawa (dalej: TOR), na podany adres e-mail informacji handlowych pochodzących od innych niż TOR podmiotów.
Podanie adresu email oraz wyrażenie zgody jest całkowicie dobrowolne. Podającemu przysługuje prawo do wglądu w swoje dane osobowe przetwarzane przez Zespół Doradców Gospodarczych TOR sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie, adres: Sielecka 35, 00-738 Warszawa oraz ich poprawiania.