Od wprowadzenia nowego rozkładu jazdy PKP Intercity wycofało się z serwowania ciepłych posiłków dla pasażerów pierwszej klasy pociągów EIP. Zubożeniu uległa także oferta dla pasażerów biznesowych w pociągach EIC. Do tego bardzo często zdarza się, że brakuje w nich wagonów gastronomicznych.
Nowy standard usług w 1. klasie swoich pociągów ekspresowych PKP Intercity wprowadzało rok temu. „Na potrzeby pasażerów nowej 1. klasy pociągów EIP powstało specjalne menu. Przygotowano ofertę śniadaniową oraz obiadową. W tej ostatniej pasażer będzie miał do wyboru jedno z trzech dań. Menu poszczególnych zestawów będzie się zmieniać co 2 tygodnie” – można było przeczytać w komunikacie przewoźnika w połowie grudnia 2015.
– Nowy standard usług w 1. klasie to odpowiedź na potrzeby naszych pasażerów (…). Podróżni wybierający 1. klasę oczekują niestandardowej oferty i serwisu na najwyższym poziomie. Pracując nad nową propozycją, bazowaliśmy na codziennych spotkaniach z podróżnymi czy wynikach badań satysfakcji. Podpatrywaliśmy także rozwiązania dostępne za granicą – mówił poprzedni prezes PKP Intercity Jacek Leonkiewicz. Odpowiednio wzrosły tez ceny biletów na przejazd w 1. klasie pociągów EIP i EIC. Średnia cena biletu w klasie 1. pociągu EIP została podwyższona o ok. 19%, natomiast w pociągu EIC – o 10%. W praktyce decydując się na kupno biletu w 1. klasie do Krakowa na pociąg Pendolino (EIP) w dniu odjazdu zapłacimy za bilet aż 229 zł, a za możliwość przejazdu do Szczecina w pociągu EIC – 204 zł.
Bez ciepłych posiłków
Nowy zarząd ma jednak inną wizję oferty gastronomicznej dla pasażerów 1. klasy. Klient kolei nie dostanie już w cenie biletu ciepłego posiłku.
– Wraz z wejściem nowego rozkładu jazdy PKP Intercity wprowadziło zmianę w ofercie gastronomicznej w pociągach kategorii Expres InterCity Premium oraz Express InterCity. Przewoźnik zdecydował się na wprowadzenie dań podawanych na zimno w pociągach Pendolino. Dzięki temu został skrócony czas oczekiwania na posiłek oraz została wprowadzona większa różnorodność oferty (pasażer wybiera danie z 3 propozycji śniadaniowych i z 4 opcji dań dziennych) – poinformował „RK” rzecznik PKP Intercity Cezary Nowak. – Dodatkowo pasażerowie będą mieli szansę zamówienia dania w późniejszym czasie niż podstawowy serwis. W ofercie znajdą się propozycje wegetariańskie i mięsne. Jeśli chodzi o poczęstunek wydawany w składach Express InterCity w 1 klasie, pasażerowie otrzymują ciastko typu muffin i napój – dodaje.
Z restauracyjnymi wciąż problemy
Niestety, podróż pociągami EIC w ostatnich dniach może być jeszcze mniej znośna. Mimo informacji zamieszczonej na rozkładach jazdy, wiele z nich bowiem nie prowadzi wagonów restauracyjnych. Przez to pasażerowie w ogóle nie mają możliwości spożycia ciepłego dania. Otrzymujemy informacje o braku takich wagonów w pociągach do Szczecina. PKP Intercity oficjalnie poinformowało też, że wagonu restauracyjnego nie będzie aż do odwołania w części
składów do Berlina. W takim wypadku podróżni mają prawo do zgłoszenia reklamacji i uzyskania od PKP Intercity bonu w wysokości 25% ceny biletu, który uprawnia do zniżki na kolejne przejazdy pociągami przewoźnika. Piszemy o tym
tutaj.